INICIO | ¿QUIENES SOMOS? | VIDEODIVERSIDAD FUNCIONAL | PRODUCCIÓN | FORMACIÓN
FESTIVAL DE CORTOS | VIDEOTECA | DISCAPACIDAD.TV-CV | CINESIN TV-COMUNICADOS


FESTIVAL DE CINEMA DE GIRONA

.

 

PER LA INCLUSIÓ TOTAL

La capacitat de creativitat que antany se'ls negava a les persones amb discapacitat, avui se'ls presenta com una gran oportunitat (Art, dansa, teatre ....)

Volen Acabar amb els seus prejudicis que els envolten i ells són actors, directors ... explicar la seva veritat.

El setè art els reclama, han protagonitzat curtmetratges i pel·lícules. Són actors, directors, realitzadors ... i volen que així se'ls reconegui en públic.

Un aspecte destacat és la imatge que la gran pantalla ha transmès, se'ls ha retratat com a persones dependents, marginades o amb dificultats per adaptar-se a l'entorn. Altres vegades com a exemple de superació.

Però la realitat ha canviat i el cinema ha obert les seves portes a la discapacitat. S'ha fet tot el possible per acabar amb els prejudicis.

DELS CURTSMETRATGES A LA GRAN PANTALLA

El cinema i altres mitjans de comunicació no representen fidelment la realitat. El tema de la discapacitat, massa sovint es comet omissions i es fomenten prejudicis, es mantenen i s'encoratgen actituds negatives i injustes.

No es pot dubtar del poder dels mitjans. Les associacions de discapacitats lluitem constantment perquè els mitjans reconeguin el seu dret a ser visibles a la societat, ja que això significa existir en el pensament dels altres. "El que no apareix a la televisió no existeix per a la majoria dels ciutadans"

Els models de tractament de la discapacitat, es veu fonamentalment com un subjecte de protecció o tutela, un ciutadà mantingut perpètuament en minoria d'edat.

El problema de la discapacitat es defineix com un problema de l'individu, ja que és en la seva deferència i en la seva manca de destresa on es localitza l'origen de les seves dificultats.

LA SOLUCIÓ CAL BUSCARLA

S'ha produït un important canvi qualitatiu en la concepció de la discapacitat. Els plantejaments tradicionals es van substituint per altres que destaquen la identificació i l'eliminació dels diversos obstacles a la igualtat d'oportunitats i la plena participació de les persones amb discapacitat en tots els aspectes de la vida. En l'actualitat es prima la integració, per sobre de l'objectiu més limitat de l'adaptació, com el factor fonamental per permetre la inserció de les persones amb discapacitat en la societat activa, demandant la inclusió (enfront de l'eclosió), la independència i la autodeterminació (enfront de la dependència) i l'enfortiment (enfront de les postures paternalistes).

Des dels seus origens el cinema tracte el tema dels discapacitats.

El geperut de Notre Dame (1923), Llums de la ciutat (1931), etc.

Fins i tot, el discapacitat entra de ple en el cinema per tal d'elogiar als herois de guerra i aixecar la moral al poble nord-americà durant la Segona Guerra Mundial.

Acadèmia de Hollywood, des de 1947 no ha parat d'oscaritzar contínuament al discapacitat. Aquest any va concedir set Oscar a la pel·lícula " Els millors anys de la nostra vida ". En la darrera edició Eddie Redmayne s'ha endut l'Oscar al millor actor, per la seva interpretació del físic Stephen Hawking a " La teoría del todo " i Julianne Moore, el de millor actriu per " Siempre Alice ", en el paper d'una professora amb malaltia d'Alzheimer avançada.

ANGELES ALCAÑIZ COMAS Assoc. ELSA Integració

El Festival, per la naturalesa del seu esdeveniment, té dret a modificar el programa en qualsevol moment.

Casa de Cultura de Girona
Plaça Hospital 6. Girona

Secció no competitiva, dirigida per Angeles Alacañiz,  dedicada al discapacitat, com autor i com espectador.

El Festival vol despertar la sensibilitat i la consideració per aquest públic i per aquesta temàtica que tants èxits ha aconseguit en els Oscar de Hollywood.

Els programes aniran acompanyats de conferències i altres activitats pròpies per aquesta secció.

 

SI VOLS VISITAR LA WEB CLICKA EN AQUEST ENLLAÇ

Asociación Cultural Cinesín
e-mail: info@cinesin.net | Tel: 695 702 442 - 961 059 265